Værker der virker

20. juni til 30. august 2009

Hvad har en havnerundfart, et luftskib, et rum fuld af udspændte snore, en meget lang bænk og 8 garderobeknager omgivet af lyde, et byggesæt i træ, en tegneserie, en sandskulptur og en seng i overstørrelse til fælles?

 

Det var alt sammen kunstværker på udstillingen værker der virker, som fandt sted i Kunsthal Charlottenborg sommeren 2009. Udstillingen foldede sig ud på hele 1. salen og bevægede sig ud i gården og helt ud i kanalen i Nyhavn. Ud fra devisen, at hvis kunsten skal ud over rampen om sommeren, skal folk rammes der, hvor de er: i feriestemning, åbne for at nyde tilværelsen og med tid til at lege.

Værker der virker var en udstilling, hvor processen og det eksperimenterende var i fokus, og hvor kunstværket ikke slutter ved kunstnerens hånd, men først begynder at finde sin ”rette” form, når udstillingens gæster selv bidrager med aktiv deltagelse. Man kunne f.eks. overnatte i udstillingen i en kæmpeseng sammen med 8 andre. Man kunne gå ud i byen og optage fascinerende eller irriterende lyde, som herefter blev indsat i en lydinstallation i udstillingen. Man kunne også tage på havnerundfart med DFDS Canal Tours, hvor der ventede en anderledes historie om København. Eller man kunne bade i det temporære bruseanlæg i Kunsthal Charlottenborgs gård, omgivet af bemalede campingvogne og en 4 meter høj raket formet i sand.

Udstillingen hed værker der virker, fordi udstillingens kurator Charlotte Bagger Brandt ønskede at at signalere, at det er værker, der er interaktive, de er finurligt indrettet og med virksomme mekanismer. Men det er også værker der på-virker. Flere af kunstnerne inviterer til at overskride grænser og animerer til nytænkning. Bagger Brandt havde inviteret 7 unge kunstnergrupper, for at sætte fokus på den samtidskunst, der kommunikerer med publikum og opfordrer til aktiv deltagelse.

Medvirkende kunstnergrupper: ArtRebels (der har inviteret Maria Torp, Ultra Grøn og Christian Kornum), Bosch & Fjord, Büro Detours, Collective Strings, Kvinder på Værtshus, Parfyme og Urban Sound Institute.