PROJEKTER

 

CONNECT
Connect er et nyt offentlig stedsspecifikt kunstværk skabt af billedkunstner Christian Elovara Dinesen i tæt samarbejde med Råderum. Værket er en lyd- og lysskulptur placeret under trækronerne i en ny ungepark i Bolbro, Odense. Værket består af en belyst roterende spejlkugle med indbygget højtaler, der er placeret på en gammeldags lygtepæl, under lygtepælen er en platform af sort glat marmor med svage marmoreringer.  Skulpturen skaber med sine elementer et intimt, cool og smukt rum i hjørnet af den nye ungepark. Som besøgende i parken kan du ”connecte” dig til højtaleren inde i spejlkuglen og afspille lyd eller musik. Kunstværket bliver på denne måde et oplagt mødested for unge at hænge ud med hinanden og mødes gennem musik.

Det er områdefornyelsen DitBolbro, Odense Kommune, der er initiativtager til omdannelsen af den nye ungepark, det sker som som led i en større områdefornyelse i Bolbro, som du kan læse mere om her: https://www.odense.dk/byens-udvikling/byudviklingsprojekter/dit-bolbro

Værket er støttet af Odense Bys kunstfond

Foto: Råderum
Foto: Råderum

 

Stedsspecifikt værk I Trekroner

Mette Winckelmann´s kunstneriske arbejde on site med det landskabelige værk HERFRA VI STÅR er nu gået ind i sin sidste fase. Vi glæder os til at invitere til åbning i foråret i Trekroner ved Roskilde, når det hele står færdigt.

Kunstværket er skabt specifikt til stedet med fokus på såvel landskab og stedets byggematerialer og i tæt samarbejde med bygherrer og arkitekt. Muligheden for at være med fra byggestart har skabt interessante og unikke rammer for kunstværkets integration på stedet. Kunstværkets enogtyve runde delelementer fletter sig naturligt ind  mange forskellige steder i det relative store område og er en inkluderet del af byggeriet. Derved skabes et æstetisk ekstra lag i hele området, der kan tilfører stedet en anderledes historiefortælling. Værket former sig i en lang række af cirkulære nedslag enogtyve i alt som antager forskellige former og funktioner eksempelvis en multibane til boldspil, en sansehave, siddemøbler, besmykninger i asfalten, et solur og et observatorium. Alle er at finde på fællesarealer, hvor former, funktioner og forskellige elementer forbinder det nære bofælles­skab med det store, kosmiske fælles­skab, som mønstrerne er en henvisning til .

Værket står færdigt i efteråret 2019. Bygherrer er AKF ejendomsselskab og arkitekt er Danielsen Architecture.. Projektet er tildelt 200.000 kr. fra Statens Kunstfond og har en forventet samlet projektøkonomi på 1.500.000 Kr.

Foto : Råderum
Foto : Råderum

 

ATTIDUDE

I ATTIDUDE projektet er unge fra Fyn nu i fuld sving med at producere de endelige værker, der skal tatovere bygninger og parker i Assens, Ringe og Odense. Værkerne er resultatet af en række kunstneriske workshops faciliteret af billedkunstner Christian Elovara Dinesen sammen med Råderum. I disse workshops har de unge arbejdet med byudvikling og kreativ samskabelse. De har arbejdet i 1:1 på udvalgte bygninger, hvor de blandt andet har tegnet med tape på stedet. De har også skabt deres eget logo og brand med fyrværkerifarver og sat T-shirts i produktion. I slutningen af november og starter af december åbner de tre steder i Ringe d. 28 november, i Assens d. 29 november og i Odense d. 5 december.

Projektet er blevet til med støtte fra Kulturregion Fyns ungepulje og er et samarbejde med Områdefornyelse Bolbro – Odense Kommune, FGU Syd- og Midtfyn, FGU-Fyn, Faaborg-Midtfyn Kommunes By- og Egnsstrategisk Sekretariat,  Plan & Kultur, Assens kommune.

Foto: Råderum

Foto: Råderum

logo.kultur.regionfyn

Kunsten flytter ind!

Råderum er kunstnerisk producent og formidler på kunstprojektet HJEM. I HJEM rykker kunsten ind i to forskellige almennyttige boligområder i Roskilde: Hedeboparken og Ringparken. Ideen er at skabe et inddragende kunstprojekt, hvor processen og dialogen mellem kunst og beboer er en væsentlig del af projektet. Deltagende kunstnere er: Seimi Nørregaard, Arendse Krabbe og Mette Møller Overgaard, der hver på deres måde arbejder borgernært med kunsten i form af dans, performance og installation.

Seimi Nørregaard arbejder scenografisk og laver en skulpturel udsmykning, der transformerer beboernes fælles bålsted i Hedeboparken til ét stort bål. I Ringparken er hun i researchfasen og vil bygge huler sammen med børnene. Mette Møller Overgaard arbejder med dans og bevægelse og har lavet en sti af bevægelser, der dannes af sætninger man kan finde rundt om i de to boligområder. Stien giver blikket og kroppen en ny retning og inviterer til at kigge efter, være i og undersøge det hjemlige hverdagsrum på en ny måde. Arendse Krabbe fokuserer på lydmiljøer og laver bl.a. en lydinstallation med optagede fortællinger fra beboerne i Hedeboparken. Lyden installeres i udluftningsrør fra boligområdets vaskerum, der stikker op mellem bygningerne og agerer talerør. I Ringparken vil hun sammen med beboerne ændre lydmiljøet i Ringparken ved at etablere steder, hvor fuglene kan bo.

Roskilde Kommune og Roskilde Festival er initiativagere til HJEM. Det laves i samarbejde med Museet for Samtidskunst og Aaben Dans. Projektet er støttet af Statens Kunstfond.


Foto: råderum

Foto: råderum

 

TAKE PART NETVÆRK

Råderum er fast deltager i forskernetværket TAKE PART under Aarhus Universitet. Netværket kvalificerer vores arbejde med deltagelse og social bæredygtighed indenfor kunstfeltet. Det gør os skarpere på den æstetiske organiserings muligheder og giver os mulighed for at reflektere sammen med andre europæiske forskere og kulturaktører, der også er aktive i feltet.I netværket sammenligner vi de forskellige deltagelsesformer. Vi undersøger, hvordan deltagelseskulturens forskellige former og motivationer støder sammen. Og vi udforsker, hvorvidt/hvordan kunstnerisk, social og politisk deltagelse interagerer.

TAKE PART har godt 80 medlemmer fra syv universiteter og 25 kultur(forsknings)institutioner og har partnere i både England og Kroatien. Netværket er hjemmehørende på Aarhus Universitet, hvor der er et stærkt forskningsmiljø omkring deltagelse (bl.a. en forskningsgruppe om Participatory Culture, og tidsskriftet, Conjunctions: Transdisciplinary Journal of Cultural Participation).

http://projekter.au.dk/takepart/

FullSizeRender copy
Konference på Leeds University, juni 2019. Take Part netværk. Foto: Råderum

Foto: Anders Sune Berg

Foto: Anders Sune Berg

Råderum er inviteret af Statens Kunstfond og Kokkedal på vej – et boligsocialt kontor i Kokkedal, til at formidle Eva Kochs nye offentlige kunstværk: Skålen og Perlen.

Skålen og Perlen er en ny stedsspecifik installation til Holmegårds Plads i Kokkedal. Pladsen ligger midt i mellem en skole, et plejecenter, et indkøbscenter, cykelstier og en vej. Eva Koch har skabt en samlende plads der skifter udtryk i løbet af døgnet.

Værket udgøres af to konkrete fysiske dele og en billeddimension. En Skål belagt med hvid og grå marmorgrus, der giver overfladen et lyst, samlende og ensartet udtryk. Skulpturens andet element er en perle. I dagtimerne tager perlen sig ud som en skulptur, et hvidt og fremmedartet perlemorssmykke stående højt oppe på plejecentrets tag. Perlen indeholder en kraftig projektor, som i aften- og nattetimerne projicerer billeder af valmuer ned på pladsen. I tusmørke forvandler pladsen sig til en mark med valmuer, som et billede på nattens drømme.

VÆRK DIN VERDEN

3facebook.cover.superkilen.højerecover.

#VærkDinVerden er en landsdækkende kunstudstilling i kampagneformat, der sætter spot på kunsten omkring os. 8 kunstnere skaber spritnye kunstværker der kan opleves på sociale medier og 7 steder rundt om i Danmark til november. Kunstnernes værker er kunstneriske fortolkninger af eksisterende kunstværker ude i landet, og kommer til at involvere serier af små some-film, performances, fester, en piktogram-film APP, opfordringer, fysiske og digitale interventioner, modificerede udsagn om kunst – og meget mere!

De otte deltagende kunstnere er: Tanja Nellemann Poulsen, Christian Elovara Dinesen, Kristoffer Akselbo, Charlotte Haslund-Christensen, Jacob Tækker, Within Walls, Jens & Morten og Lars Arrhenius.

#VærkDinVerden tager afsæt i 7 særligt udpegede steder med kunst i Danmark. Stederne er valgt som eksempler på, hvordan kunst kan forandre et hverdagsrum. De fungerer som afsæt for en videre samtale om, hvad kunst kan og gør, når vi møder den i vores dagligdag alle mulige andre steder rundt om i landet.

De 7 steder er Frederiksbjerg Skole i Aarhus, Sygehus Sønderjylland i Aabenraa, boligområdet Gersagerparken i Greve, Superkilen i København, Vallensbæk Station, Ringe på Fyn og Skulpturlandsby Selde i Nordjylland.

#VærkDinVerden er skabt af Råderum i samarbejde med:

ARoS Public, Skulpturlandsby Selde, DIAS Kunsthal, Frederiksbjerg Skole, Sygehus Sønderjylland, Faaborg-Midtfyns Kommune.

Projektet realiseres med støtte fra Bikubenfonden og Statens Kunstfond.

 

STEDERNE

#VærkDinVerden tager afsæt i 7 særligt udpegede steder med kunst i Danmark. Stederne er valgt som eksempler på, hvordan kunst kan forandre et hverdagsrum. De fungerer som afsæt for en videre samtale om, hvad kunst kan og gør, når vi møder den i vores dagligdag alle mulige andre steder rundt om i landet.

Aarhus.foto_raaderum
Foto: Råderum

Frederiksbjerg Skole i Aarhus
På Frederiksbjerg Skole i Aarhus er kunsten forklædt som ting, du kender fra din egen hverdag. Såsom henkastede skodder og kapsler, en ophængt jakke, mælkekasser, en kost og et fødselsdagsbord. Kunstneren Rose Eken har nemlig formet alle kunstværkerne i jern og malet dem, så de ligner noget, vi kender – indtil man kommer helt tæt på og opdager, at de skiller sig ud. På den måde skaber kunsten en lille rift i hverdagen, hvor man kan mærke, at virkeligheden kan være helt anderledes, end vi forestillede os.

vallensbæk_foto_Kim Matthäi Leland
Foto: Kim Matthäi Leland

Vallensbæk Station
DIAS Kunsthal er et kunstrum på Vallensbæk Station. Her møder du kunst, mens du venter på toget, på en ven, eller er på vej hjem. Kunstværkerne på DIAS Kunsthal er spredt forskellige steder rundt om på stationen og nogle gange også rundt om den. Ofte er de lavet specifikt til det særlige sted som stationen er. De prøver måske at få dig til at stoppe op. Prøver at få dig til at blive lidt længere end du normalt ville. Eller måske vil de gerne have dig til at tænke over, hvor du er, eller invitere dig til at gøre noget andet end du plejer, når du er på en station.

aabenraa_foto_raaderum
Foto: Råderum

Sygehus Sønderjylland
Træder du ind i velkomsthallen på Sygehus Sønderjylland i Aabenraa vil du blive budt velkommen af lokale mennesker, der bor i Aabenraa. Billedkunstneren Ane Mette Ruge har nemlig beklædt alle aulaens betonsøjler med store farverige portrætter af børn, ældre og gravide. I fællesskab holder de hospitalet oppe, og skaber en gæstfri og beroligende atmosfære. Så når du sidder og venter, spiser frokost i restauranten, eller er på vej mod et af hosptalets mange afsnit, er du omgivet af mennesker. På den måde kan kunsten måske være en ven, når du føler dig allermest alene.

16.9.greve.greve_HjertemiX Karoline H Larsen.Helle Hove_Thomas Arnbo

Foto: Thomas Arnbo

Gersagerparken, Greve
I et boligselskab i Greve er der et kunstværk, som du selv bliver en del af, når du går igennem. Kunstnerne Karoline H. Larsen og Helle Hove lavet har forvandlet en mørk og trist tunnel til et vildt, interaktivt rum med lyde, lys og stribet grafitti. Lyset og lyden aktiveres af din færden og gøren gennem gangen. Lyset i loftet har sensorer, der skifter mellem grøn, lyserød og blå, når du bevæger dig. Og de store røde knapper på væggene kan sprede lyden af børn som et ekko gennem det lange rum. Du skal blot gi’ dem en sidelæns knytnæve på knolden – altså knapperne. På den måde bliver den ellers lidt kedsommelige tur gennem passagen til en festlig og farverig begivenhed midt i hverdagen.

ringe_foto_Arkitekturbilleder.dk/Sandra Gonon
Foto: Arkitekturbilleder.dk/Sandra Gonon

Ringe, Kunstbænken “Termini”
Hvis du er i Ringe, og hører nogle snakke om ’kunstbænken’, så er det ikke så mærkeligt. I Ringe ved alle nemlig, hvad kunstbænken er, og de fleste har også en mening om den. Kunstbænken er et kunstværk nede ved søen skabt af Poul Ingemann. Bænken er lavet i hvid beton, er 55 meter lang og kan ses hele vejen rundt om søen. Den er med andre ord, vanskelig at ignorere – og måske netop derfor blev kunstbænken også genstand for en intens kunstdebat blandt byens borgere, da ideen om et nyt kunstværk blev præsenteret i 2015. Nogle ville slet ikke have kunst, andre ville have en anden farve eller en anden placering. Kunsten kom til Ringe med et kæmpe brag og satte varige spor i byen.

København_foto_Torben Eskerod
Foto: Torben Eskerod

Superkilen, København
I en park i det nordlige København kan du møde kunst, når den slet ikke ligner kunst. Og er ret ligeglad med at være det. Superkilen hedder parken, og her er kunsten så diffus, at den kan sammenlignes med et usynligt tæppe. Kunsten i Superkilen er en atmosfære, der gensidigt reflekterer og rummer Nørrebros brogede beboersammensætning. Den er kommet dertil med kunstnergruppen Superflex – altså idéen om at indrette parken med alverdens byrumsinventar, udvalgt af områdets beboere med hele kloden som alternativt Ikea-katalog.

Selde_foto_Katja bjørn
Foto: Katja Bjørn

KUNSTNERNE

8 kunstnere skaber spritnye kunstværker til #VærkDinVerden. De kan opleves her på siden, på sociale medier og 7 steder rundt om i Danmark til november. Kunstnernes værker er kunstneriske fortolkninger af eksisterende kunstværker ude på de 7 udvalgte steder, og kommer til at involvere serier af små some-film, performances, fester, en piktogram-film APP, opfordringer, fysiske og digitale interventioner, modificerede udsagn om kunst – og meget mere!

CHC.portræt1.presse.foto_Helle Zebitz
Foto: Helle Zebitz lille
Charlotte Haslund-Christensen
Charlotte Haslund-Christensens kunstpraksis er drevet af en interesse for mennesker. Hun er optaget af, hvordan steder, omgivelser, fordomme og kulturer former os. Charlotte bruger kameraet som redskab til at afdække og opløse stereotype menneskeforestillinger. Hun arbejder med en undersøgende, antropologisk tilgang til virkeligheden, og med en nysgerrighed efter at blive klogere på mennesket inde bag facaden. Hendes værker tager ofte udgangspunkt i det nære, lokale og hverdagslige, der i hendes værker viser sig at have en større, global relevans og aktualitet. Kendetegnende for Charlottes kunstpraksis er en grundlæggende anderkendelse af, at det enkelte menneske rummer mere end det vi umiddelbart ser og tænker. Hun leger med billedmediernes mulighed for at give plads til de oversete eller ekskluderede historier.  Charlotte Haslund-Christensen (1963) er uddannet fra Fatamorgana i 1996 og ICP International Center of Photography – Documentary and Photojournalism i New York i 1997.


TN.portræt.foto_Tine Hvolby
Foto: Tine Hvolby
Tanja Nellemann Poulsen
Tanja Nellemann Poulsen arbejder i feltet mellem tekst, collage, skulptur, intervention og borgerinddragelse. Ord er et omdrejningspunkt i hendes kunstpraksis og fungerer som værktøj, kunstnerisk virkemiddel og undersøgelsesfelt. Drivkraften bag Tanjas underfundige tekstværker er en nysgerrighed efter at nuancere mediernes virkelighedsbillede, og et ønske om at udfordre det kommercielle billedsprogs magt. Ved at fordreje og forskyde et udsagn eller et begreb forsøger hun at afdække, hvordan vores fælles vedtagne historie er konstrueret. Forståelsen af verden er subjektiv og kontekstafhængig. En typisk strategi hos Tanja er at ’hacke’ hverdagens rum, situationer og objekter for på den måde at intervenere direkte i virkeligheden og stille spørgsmålstegn ved måden vi indretter og opfører os på i det offentlige rum. Hun har blandt andet skabt værker på en roemark, på bannere, plakater, tøj, tallerkener, nedløbsrør, vimpler og fortove. Tanja Nellemann Poulsen (1971) uddannet fra Det Jyske Kunstakademi i 2001.

JT.beskåret.presse.Foto_?jpg
Christian Elovara Dinesen
Christian Elovara Dinesen arbejder med performance, installation, video, skulptur og maleri i det offentlige rum, ofte i kombination og gerne i samarbejde med lokale. Hans kunstneriske praksis kredser om samspillet mellem steder og mennesker, og udfolder sig for det meste som en længerevarende dialog og forhandling mellem den en kunstnerisk idé og den rumlige og sociale kontekst, som idéen skal indgå og visualisere sig i. Hvordan kan stedet, menneskerne og værket berige hinanden indbyrdes? Og hvordan kan kunsten tilføre en ny fortælling med afsæt i eksisterende materiale fra stedet? Samtalen og samværet med dem, der bruger og kender stedet vægtes højt i processen og deres viden indlejres ofte implicit i den endelige visuelle manifestation. På den måde bliver det færdige værk en æstetisk fremhævelse af stedets usynlige historier og relationer. Christian Elovara Dinesen (1982) er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi i 2008.

JM.presse.S:H
Jens og Morten
For kunstnerduoen Jens & Morten er kunst et værktøj til at skabe dialog og nye forbindelser mellem mennesker. Visionen er, med humor og fantasi, at få kunsten til at virke og sprede sig – gerne som en integreret del dagligdagens begivenheder og gøremål. Som kunstnere arbejder de derfor også oftest ude blandt mennesker, og gerne tæt sammen med dem. Grundlæggende er ambitionen af at bringe kunsten i øjenhøjde med flere ved at lade den fungere som en ressource i den markedsorienterede virkelighed. I forsøget på at vikle kunsten ind i samfundet på nye planer og niveauer får deres værker en flydende, processuel karakter, hvor det ikke altid er til adskille selve værket fra den kontekst, det indgår i. Denne humoristiske, ironiske og eksperimenterende forvridning af fænomenet ’kunst’ involverer også tit samarbejder af kommerciel og politisk karakter. Det var blandt andet tilfældet med værkerne ”XL-Byg Tømmergårdens Kunsthal” (2015); en kunsthal realiseret udelukkende på sponsorater fra erhvervslivet, og ”The Voters” (2017); en kampagne der skulle få unge i Roskilde til at stemme ved kommunalvalget 2017. Kunstnerduoen Jens & Morten består af Jens Ardal og Morten Kromann. De er uddannet fra henholdsvis Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO) i 2012 og Det Jyske Kunstakademi i 2014.


Within Walls
Within Walls er en arkitektduo, der arbejder med at formidle rumlige erfaringer og sanselige indtryk af det byggede miljø i et audiovisuelt sprog. Deres videopraksis befinder sig i feltet mellem kunst og arkitekturformidling, hvor abstraktion og ’hverdagsrealisme’ forenes i en blanding af rumlige projektioner, håndlavede scenografier, specialfremstillede rekvisitter og stop motion animationer. Deres videoer er poetiske, legende, forførende, undersøgende og forklarende på samme tid. I værket ”Arkitektur og Lindring” spilles på ideen om en ’æstetisk recept’, hvor kliniske termer anvendes metaforisk som formel på et rums helbredende kvaliteter. Kernen i deres metode er intentionen om at guide modtageren gennem en billedlig fortolkning af, hvordan omgivelser påvirker os – en visuel, sanselig forklaring på rums betydning for mennesker med rod i grundig research, interviews og eksisterende viden på feltet. Within Walls består af Christel Nisbeth og Moa Liew, som begge er uddannet fra Arkitektskolen i København i 2014.

 

KA.Portræt.Foto_Kristoffer Akselbo
Kristoffer Akselbo
Kristoffer Akselbos kunstpraksis er orienteret mod brugeren og konteksten. Hans værker bliver til via performative greb, der udspiller sig i mellem en ’online’ og fysisk virkelighed. Massemediernes kommunikations- og distributionspotentiale er både et værktøj og et undersøgelsesfelt i hans værker. Ofte foregår de som en forhandling mellem et billede og det rum, det indgår i. Hvad sker der med et billede, en person eller en fortælling, når det overgår fra en fysisk til en digital virkelighed? Hvad er forholdet mellem kopi og original? Hvad sker der i cirkulationen af information og materiale, og i hvilken grad er omgivelser med til at definere kunstens værdi? Kristoffer låner gerne populære kommunikationssystemer- og mediekanaler og indlejrer dem i sine værker via publikum, der bliver en slags hemmelige distributions-agenter. På den måde stiller Kristoffer spørgsmål ved kunstens, kunstnerens og publikums rollefordeling i den digitale reproduktions tidsalder. Kristoffer Akselbo (1974) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006.

JT.presse.foto _ Sofie Edvard Nielsen
Foto: Sofie Edvard Nielsen
Jacob Tækker
Jacob Tækker  laver video, og bruger tit sig selv som figur i sine kunstværker; Et menneske der bevæger sig rundt i en forunderlig, men dog genkendelig virkelighed. Verden er forvrænget og den normale orden er sat på pause. Figuren i Jacobs videoer gennemgår semiabsurde situationer, som man genkender sig selv i. Konfrontationen kan være sjov, men også skræmmende. Hans kunstværker viser, hvordan det kan være tragikomisk, når man ser sig selv udefra – i virkeligheden er man måske bare en brik i et større spil? Jacobs kunstpraksis er drevet af et ønske om at finde ind til de usynlige strukturer i hverdagen, som vi normalt ikke lægger mærke til. Det handler om individets almenmenneskelige hverdagserfaring. Hans værker kredser på den måde om eksistentielle spørgsmål og paradokser i tilværelsen, som for eksempel, hvad det vil sige at være menneske og hvad definerer individets rolle i et fællesskab. Jacob Tækker (1977) er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi i 2006 samt Gerrit Reitveld Academy, Amsterdam i 2003.

LA.portræt.foto_Lars Arrhenius
Lars Arrhenius

Lars Arrhenius skaber digitale piktogram- og animationsvideoer, der med underspillet humor og lurende alvor zoomer ind på hverdagens små og store hændelser. Menneskets monotome, forudsigelige dagligdagsrutiner karikeres i et enkelt billedsprog. Via piktogrammets universelle symbolik får de almengyldig karakter. Hans værker spiller på identifikation i det nære og trivielle, og peger på vanskeligheden og konsekvenserne ved at bryde ud af en social orden – træde ved siden af, svømme mod strømmen og gøre noget andet end det, der ligger lige for og forventes i en given kontekst. Lars er optaget af, hvordan steder, miljøer og rumlige strukturer virker ind på menneskers adfærdsmønstre, følelser, sociale relationer og individ og samfund. Han har eksempelvis skabt en række animationsvideoer, hvor velkendte offentlige og private rum fungerer som ramme for ligeså genkendelige handlinger og situationer. Lars Arrhenius (1966) er uddannet fra Kungliga Konsthögskolan i Stockholm i 1994 og fra Rijksakademie van Beeldende Kunsten i Amsterdam i 1996.

logolinje.bi+stat+værk+råd

 

#VærkDinVerden
Beton og neonlys går i et om natten.

I Ringe står Termini, en stor, bombastisk og smuk beton bænk lavet af Poul Ingemann. De unge i Ringe har brugt bænken som samlingssted om aftenen. Det har inspireret billedkunstner Christians Elovara til at performe bænken med led-lys – så den lyser i mørket. Det er sket I samarbejde med de unge fra Fåborg-Midtfyns produktionskole, sammen har de toptunet bænken, dem selv og deres køretøjer på helt fantastisk vis. Kontrasterne mellem den klassiske bænk og det futuristiske tekno lys er både pudsig og stærk, og skaber nyt liv til kunstbænken i Ringe. I november afsluttes projektet med kæmpe by performance og techno fest med brezzer og høj bas

Følg med i processen på https://www.vaerkdinverden.dk/byen/

foto_christianElovaraDinesen

foto_christianElovaraDinesenfoto_christianElovaraDinesenfoto_christianElovaraDinesen

#Værkdinverden

proces_foto_råderum
Hvad ville et kunstværk fortælle os, hvis det kunne tale??

Som en del af processen med at skabe  #VærkdinVerden har kunstner Jacob Tækker sat 7. klasse på Frederiksbjerg Skole i Aarhus til at lave stopmotionfilm om Skolens kunstværker. Værkerne på skolen er skabt af Rose Ekén som et bygningsintegreret kunstværk og gemmer sig rundt på skolen som ting vi kender fra vores hverdag:  kapsler, en ophængt jakke, mælkekasser, en kost og et fødselsdagsbord. Kunstneren Rose Eken har formet tingene i jern og malet dem, så de ligner noget, vi kender – indtil vi kommer helt tæt på og opdager, at de er anderledes. I denne lille stopmotion, som er skabt af de unge sammen med Jacob, lader de unge en tennisbold vandre en tur på skolen så vi sammen med bolden får en guidet tur rundt på skolen.

 

 

Kunstfonden_LOGO_small_JPG

BF_RGB

ART LAB #3

ART LAB #3. Hvor Art Lab #2 udfoldede sig som en hands-on samtale om kunstens potentialer i mødet med hverdagen, tager Art Lab #3 samtalen tilbage til sit refleksive udgangspunkt. I begyndelsen af ART LAB-stafetten gav Art Lab #1 ordet til seks upcoming internationale kuratorer, som delte deres viden og idéer på tværs af kulturelle og geografiske baggrunde. På Rønnebæksholm vil vi samle trådene fra de to foregående labs ved at diskutere samtidens æstetiske emner i lyset af de indsigter og erfaringer vi har samlet i løbet af året. Dette vil ske på Rønnebæksholm, et sted som har inspireret ytringsfrihed igennem tiderne og indenfor strukturer, som ellers arbejdede det imod.

Et nyt Art Lab team vil blive inviteret til at deltage i en to uger lang dialogisk proces, som vil føre frem til den større afsluttende samtale, der vil foregå i slutningen af november.

Foto: Detalje af skulptur lavet af Art Lab#2-deltager Sujan Dangol under Alt_Cph16 Crosscuts. Foto: Pernille Johansson

Læs mere om de deltagende kunstnere og kuratorer fra Art Lab #1 & #2 her.

Art Lab er kurateret af Råderum og udviklet i samarbejde med CKU som en del af Images Festival 2016. Læs om Råderums arbejde med kuratering.

Art Lab er blevet til med støtte fra CKU og Statens Kunstfond

Kunstfonden_LOGO_small_JPG

cku+logo+m.+navn+pantone-4

 

ALT_CPH16 CROSSCUTS

pernillegjohansson

Alt_Cph 16 blev kurateret af Råderum under titlen CROSSCUTS og fandt sted på Fabrikken for Kunst og Design 2. til 4. september 2016. Læs mere.

 

ART LAB

logo

 

Råderum faciliterede gennem hele 2016 projektet Art Lab, i samarbejde med CKU, som en del af festivalen Images 16. Læs mere.

COPENHAGEN ART WEEK 2015

30755.670_502

Råderum kuraterede i 2015 endnu engang Copenhagen Art Week. Under temaet SHARED SPACE satte Råderum og Copenhagen Art Week fokus på kunstrummet som et mødested, hvor nye samtaler og fællesskaber kan opstå. Læs mere.

PLACEMAKING

Hjemmeside_forside_placemaking

Råderum er projektleder og facilitator på det tværkommunale byrumprojektet PLACEMAKING, der via borgerinddragende processer og med kunsten som redskab, skal skabe nye, attraktive byrum otte steder på Sjælland. Læs mere.

 HANSTHOLM FYR

Hanstholm fyr

I landskabet omkring Thisted og Thy Nationalpark ligger Hanstholm Fyr. Et nu nedlagt fyr, der de seneste år har huset turister og præsenteret mindre udstillinger. Sammen med Thisted Kommune er Råderum med til at udvikle fyret til et nyt, stort nordatlantisk produktions- og formidlingshus. Læs mere.

LANDSKAB

Fodspor

Et tomt glaslokale i Røde Kors asylafdeling på Rosenørns Allé 31 forvandles til et midlertidigt udstillingsrum fra 1. december 2014. Råderum er kurator på projektet og har peget på den danske kunstner Heidi Hove, som bliver den første kunstner til at indtage det lille rum. Heidi har skabt udstillingen LANDSKAB, der tager form som en intervention inde i og foran bygningen. Læs mere.

COPENHAGEN ART WEEK 2014

Galleri-liv-2

 

Under overskriften The Making dykker Råderum, som kurator på Copenhagen Art Week 2014, ned i de mange processer, der er med til at skabe kunsten. Vi fejrer samtidig kunstscenens mangfoldighed, som den udfolder sig på tværs af aktører.

Som led i visionen om at skabe større åbenhed og dialog mellem kunstens aktører har Råderum inviteret forskellige kunstinstitutioner til at bidrage med en udstilling eller et arrangement, der læner sig op ad det overordnede kuratoriske koncept. Læs mere.

OFFENTLIG PARK I ØST-JERUSALEM

994660_676060472438247_1311588945_n

Råderum er med til at udvikle og skabe en ny brug af den offentlige park Karm Al Mufti i Øst-Jerusalem.   Sammen med kunstnere, arkitekter og andre kreative sjæle skal Råderum etablere en platform, der bedst mulig faciliterer de lokale borgeres idéer og ønsker for parken, der I dag fremstår som et nedslidt og utilgængeligt rum i byen.  Idéerne skal alle være med til at revitalisere brugen af parken. Råderum er inviteret af af Palestinian Art Court – Al Hoash og Center for Kultur og Udvikling. Læs mere.

KUNSTVÆRK AF ULTRAGRØN TIL DIALYSEAFD. HVIDOVRE HOSPITAL

IMG_5329 web

Kunstnerduoen Ultragrøn har skabt et stedsspecifikt værk, der er integreret i hospitalets nye dialyseafdeling. Et udendørs areal – en stor skrænt – der omkranser vinduerne ind til afdelingen og til patienternes stuer er udgangspunktet for det tredimensionelle installations værk. Kunstværket er en fortælling om en rejse med den gamle folkebåd Siw fra 1960erne. Læs mere.

TREASURED TRASH I CAIRO 

cairo-råderum2

Råderum er inviteret til Cairo af DARB 1718, center for kultur og samtidskunst for at deltage i projektet Treasured Trash. Fra d. 25 maj 2013 og en uge frem faciliterer vi en workshop, hvor der sammen med lokale borgere skabes møbler til byens rum omkring kulturcentret. Projektet er en fortsættelse af Råderums efterhånden mangeårige arbejde med let tilgængelige byrums opskrifter, der fokuserer på genanvendelse, lokalt ejerskab og medskabelse. Læs mere.

URBAN AKTION #6 BYRUMSMØBLER I INDRE BY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den 23. maj 2013 indtog Råderum Indre By Kulturhus i Nansensgade sammen med byrumsentusiaster og legebørn. Her blev skabt et nyt kreativt legeområde på kulturhusets petanquebane. Møblerne blev kreeret udaf trafikale efterladenskaber fra Københavns Kommunes lagre og bliver stående på Charlotte Ammundsens Plads over sommeren til glæde for områdets beboere og forbipasserende. Læs mere.

BIFROST – EN SIDEINSTALLATION TIL ROSKILDE FESTVAL 

bifrost roskilde festival i brug

Til Roskilde Festival 2011 skabte Råderum kunstinstallationen Bifrost – et kunstnerisk udsagn med plads til 550 personer og med lysende satellitter i hele det nyanlagte Gloria-område tæt ved Orange Scene. Installationen var en enestående kombination af kunst, arkitektur og landskabsarkitektur, scenografi og lysinstallation med intime siddeområder og overraskende legende oplevelser.

Bifrost-kunstprojektet ramte Gloria-områdets særlige nordiske tone, det klare lys og krydrede med leg og interaktion. Udover den kunstneriske intention fungerede værket som et samlende mødested og spisested for hele området. Læs mere.

SOCIALE CYKELSKULPTURER PÅ ROSKILDE FESTIVAL

Råderum, Roskilde Festival

Råderum inviterer festivalfolket ud på en sjov og kreativ cykeltur, hvor der er risiko for at få nye venner, tilråb og undrende blikke undervejs. Festivaldeltagerne får nu et alternativ til at slæbe sovepose og telt fra toget hen til lejren – Råderum giver et lift! Råderum har skabt tre nye sociale cykelskulpturer specifikt til Roskilde Festival. Festivalen er et unikt sted for fællesskaber, musik og kreativitet, og en cykeltur på festivalen er meget mere end en cykeltur. Læs mere.

 

KUNSTVÆRKER AF JEANETTE HILLIG TIL PALLIATIV AFD. HVIDOVRE HOSPITAL

Jeanette Hilligs udsmykning af palliativ afdeling (afdeling for døende patienter) er det første kunstprojekt i en række, iværksat af Råderum – mobilt kontor for samtidskunst. Kunstnerne bliver udvalgt til at skabe stedsspecifikke og engagerende projekter på Hvidovre Hospital.

Med fokus på patientens hospitalsoplevelse er ønsket, at lade kunsten gribe aktivt ind og medvirke til at give patienter og pårørende et pusterum, en refleksiv oplevelse og et anderledes møde med hospitalet. Det kan i sidste ende være med til at styrke patientens helbredelse. Læs mere.

KUNSTVÆRK AF JULIE BOSERUP TIL NY AFD. FOR DAGSKIRURGI, HVIDOVRE HOSPITAL

Julie Boserups værk til den nye afdeling for dagskirurgi tager udgangspunkt i lyset som helende og beroligende faktor. Boserup arbejder primært med tegning og foto, som i collager skaber anderledes rumligheder og nye billeder af det velkendte. Til det stedsspecifikke værk til hospitalet arbejder hun med arkivmateriale fra Hvidovre Hospital i form af gamle fotos af bygningen og omgivelserne. I en tredimensionel collage skaber hun en illusion af lysindfald ved at tegne på væggene – dette kombineres med en montering af fotos. Læs mere.

KUNSTVÆRK TIL NY BLODBANK PÅ HVIDOVRE HOSPITAL

IMG_3328-768x1024

Christina Bredahl Duelund har formet et kunstværk til den nye blodbank. Værket spreder sig ud over det meste af afdelingen som unikke design-objekter – eksempelvis lamper, foldevægge og dørhåndtag. Tanken er at skabe en imødekommende totaloplevelse i rummet for patienter og personale, hvor det sammenhængende, organiske og nordiske er i centrum. Læs mere. 

URBAN PLAY – KUNST OG ARKITEKTUR PÅ HAVNEN

Urban-Play_360

Urban Play er et møde mellem arkitektur og kunst, hvor man kan opleve havnens industrilandskab på nye måder. Søndre Havn gennemgår de næste årtier en omfattende byomdannelse og her peger Urban Play på havnens nuværende unikke stemning og tilføjer nye poetiske lag og legende fortællinger. Kunsten møder legen og inspirerer til nye måder at bruge havneområdet på. Værkerne sniger sig ind mellem de store siloer og små skure på havnen, og opfordrer til at lege, bygge, klatre, gå på opdagelse og selv være med til at skabe havnens udvikling. Læs mere.

HUSKUNSTNERPROJEKT: CHRISTINA BREDAHL DUELUND OG BØRNEHAVEN TREKLØVEREN

huskunst2

I huskunstner-projektet Glemte ting og sager har kunstner Christina Bredahl Duelund sammen med en række børnehavebørn fra Børnehuset Trekløveren i Hvidovre Kommune samlet de genstande sammen, som er blevet glemt og efterladt i børnehaven fra dag til dag. Herefter har kunstner og børn sammen skabt en foto-installation samt en animeret kortfilm med genstandene. Læs mere.

VORES KUNST

vores kunst

Danmark skal have tre nye kunstværker. Hvor skal de være, og hvem skal skabe dem? Charlotte Bagger Brandt fra Råderum er sammen med Marie Nipper fra ARoS – Aarhus Kunstmuseum og Peter Kirkhoff Eriksen fra Statens Museum for Kunst udvalgt som DR’s kunsteksperter i programmet VORES KUNST. Læs mere.

URBAN AKTION#5 RÅDERUMS SOCIALE CYKELSKULPTUR

Råderums sociale cykelskulpturer på Roskilde Festival

Råderum har i samarbejde med cykelentusiasterne Simon Ingemar og Anders Mogensen bygget en fællesskabscykel – et skulpturelt fartøj for nye møder, kreativitet og leg i det offentlige rum. Cyklen er samtidig et nytænkende udsagn i budskabet om at udvikle en bæredygtig by, hvor både Københavnere og turister får mulighed for at opleve byen på ny. Læs mere.

URBAN AKTION #4 PARKING DAY

urban aktion 3, byrumsopskrifter, raaderum, kunst i det offentlige rum

I marts 2011 inviterer Råderum alle, der vil være med til at skabe et mere levende og varieret byrum til at deltage i PARK(ing) Day. PARK(ing) Day er en global open-source event, hvor parkeringsbåse midlertidigt bliver omdannet til et alternativt offentligt rum – eksempelvis en park, en café, et cykelværksted, et klasseværelse eller noget helt femte. Læs mere.

URBAN AKTION #3 DEN GYNGENDE HAVE – FORÅRSFESTIVAL NØRREBRO

råderum urbanaktion gyngende have 2

Råderum deltog ved Nørrebros forårsfestival med byrumsmøblet Den Gyngende Have. Råderum skabte forårsstemning og gang i gaden med PARK(ing) Day. Med denne aktion blev det splinternye byrumsmøbel ” den gyngende have” præsenteret. Her kunne man få sig en gyngetur og en snak om, hvordan man selv kan være med til aktivtat skabe sin egen by. På dagen serverede Råderum æblekage og et glas mynte-te, bistået af kunstneren Jesper Aabille ved sin mynte-cykel. Læs mere.

FAIYES COMME CHEZ VOUS OG VISUEL RAPPORT, DAKAR

dakar samtidskunst raaderum 1

 

I slutningen af maj præsenterede Råderum i samarbejde med Raw Material Company et masterclass-program i Dakar, Senegal under navnet Visual Report, hvor kunstnerne og kunstnergrupperne A-kassen, Kenneth A. Balfelt, Mie Mørkeberg og Wooloo, der alle deltog iMake Yourself at Home på Kunsthal Charlottenborg medvirkede. Sammen med kunstnerne Otobong Nkanga, Philip Aguirre Y Otegui, Fatim, Kan-si, George Osodi, Fatou Kandé Senghor og Piniang har de danske kunstnere arbejdet og udvekslet erfaringer på tværs af det europæiske og det afrikanske kontinent. Under titlen Faites comme chez vous er de værker, der er blevet produceret i løbet af programmet, udstillet på det nyoprettede kunstcenter, Raw Residency, i Dakar. Læs mere.

URBANE SALONER 2010

P6233306-resized

I 2010 afholdt Bettina Lamm, Landskabsarkitekt og lektor, Skov & landskab, KU og Charlotte Bagger Brandt, kurator og leder af Råderum – kontor for samtidskunst, tre urbane morgenmads saloner, hvor udveksling og viden var på menuen. Til hver arrangement blev inviteret 10 – 15 udvalgte teoretikere, planlæggere, politikere, kunstnere og kulturelle entrepreneurer, der alle bidrog med deres viden indenfor feltet byplanlægning, kunst, arkitektur, midlertidighed og urbane strategier.  Bordet var dækket op i tre forskellige offentligt tilgængelige byrum, Havnekajen i Køge, Knuden udenfor Københavns fakultetsbibliotek og på tagryggen af den gamle Sadolinfabrik på Amager, hvor Giv Rum har til huse. Idéen var og er at skabe et stærk netværk og vidensmiljø omkring kunstneriske, kulturelle og arkitektoniske strategier i det urbane felt. Læs mere.

URBAN AKTION #2 BYRUMSOPSKRIFTER

Bagside 05 med sponsor

PARK(ing) Day, Urban Morgenmad og Guerilla Gardening – mulighederne er mange, hvis man vil udfordre det konventionelle byrum! Nu laver Råderum en aktion, hvor alle interesserede byrumsaktivister får en hjælpende hånd. Ud fra en open source-tanke har Råderum i samarbejde med en række internationale og danske kunstnere og kunstnergrupper samlet fem opskrifter, der kan være med til at skabe et alternativt og mere åbent byrum. Læs mere.

 

URBAN AKTION #1 GUERILLA GARDENING

 

Guerilla Gardening er et verdensomspændende netværk, hvor celler indtager byens efterladte rum med beplantning. Råderum tager nu initiativ til en dansk celle, der skal give området omkring Københavns Universitet og DR-byen en kærlig hånd og et par grønne fingre. Konceptet er, at alle planter skal kunne spises og dermed komme beboerne i området til gode, samtidig med at det ser smukt og sjovt ud – karse, citronmelisse, ærteplanter mm. Læs mere.

MAKE YOURSELF AT HOME

foto2

I en tid, hvor migration og mobilitet er et mere eller mindre frivilligt vilkår for store dele af verdens befolkning, bliver begrebet gæstfrihed centralt – særligt set i forhold til det aktuelle politiske klima i det meste af den vestlige verden. Den internationale samtidskunstudstilling Make Yourself at Home udfordrer gæstfriheden ved at lade 9 kunstnere fra blandt andet det afrikanske kontinent arbejde med deres erfaringer omkring gæstfrihed ud fra et bredt spektrum af optikker – det være sig institutionelt, politisk eller subjektivt. Udstillingen undersøger, hvor gæstfri vi egentlig er – også på den globale arena –  og hvordan gæstfrihed påvirker menneskers perception, følelsesliv og relationer. Læs mere.

KUBE

kort-m-byline1

Råderum er rådgiver for Frederiksberg kommune i forbindelse med arkitektkonkurrencen om et nyt hus for kultur og bevægelse ved Flintholm Station. Læs mere.

KONFERENCE: SAMTIDSKUNST, LEG OG MIDLERTIDIGHED I DET OFFENTLIGE RUM

salon-råderum

 I de seneste år har vi set en opblødning af faggrænsen mellem kunst og planlægning. Mange samtidskunstnere skaber værker der går i dialog med det offentlige rum og det offentlige liv. Samtidig er der en interesse blandt planlæggere for at arbejde med det inddragende og midlertidige i det offentlige rum. Fælles for de to tilgange er, at de bidrager til at reformulerer steders brug og adfærd gennem leg, iscenesættelse og involvering. Læs mere.

KNUDEN – KUNSTCONTAINERKOLLEKTIV I ØRESTADEN

knuden resized

Råderum er blevet inviteret af Ørestad Nord Gruppen til at deltage i etableringen af et midlertidigt kunstnerfællesskab i containerkollektivet ved Københavns Universitet over sommeren 2010. Her vil Råderum igangsætte kunstprojekter, der forankres lokalt i området omkring universitetet. Læs mere.

VÆRKER DER VIRKER

455660_large

Værker der virker var en udstilling, hvor processen og det eksperimenterende var i fokus, og hvor kunstværket ikke slutter ved kunstnerens hånd, men først begynder at finde sin ”rette” form, når udstillingens gæster selv bidrager med aktiv deltagelse. Man kunne f.eks. overnatte i udstillingen i en kæmpeseng sammen med 8 andre. Man kunne gå ud i byen og optage fascinerende eller irriterende lyde, som herefter blev indsat i en lydinstallation i udstillingen. Man kunne også tage på havnerundfart med DFDS Canal Tours, hvor der ventede en anderledes historie om København. Eller man kunne bade i det temporære bruseanlæg i Kunsthal Charlottenborgs gård, omgivet af bemalede campingvogne og en 4 meter høj raket formet i sand. Læs mere.

 

FOR YOUR EYES ONLY

achilleka2

For Your Eyes Only var en ny videokunstudstilling med samtidskunst fra en række afrikanske lande – alle syd for Sahara. Udstillingen åbnede i den Hvide Kødby den 4. marts 2009, og der blev viset 10 videoinstallationer skabt af 8 yngre afrikanske videokunstnere. Værkerne var skiftevis at finde indendørs og udendørs, projiceret på glasfacader og gavle, installeret i tomme lejmål og inde hos Kødbyens kreative erhvervsdrivende blandt andet hos Butchers Lab, BioMio, Karrierrebar, Dask og Artrebels. Udstillingen var åben fra tusmørke til morgengry og trak gæster, forbipasserede og erhversdrivende rundt til de mange forskelligartede steder og initiativer, der findes i Kødbyen. Læs mere.

CUBA

takafumi-hara-japan-small03

Det danske kunstråd bevilgede Charlotte Bagger Brandt et tre-ugers residency i Havana med henblik på at besøge den 10. Havana Biennial og den cubanske kunstner Carlos Garaicoa. Han har siden de tidligere 1990’ere arbejdet med en multidisciplinær tilgang til arkitektur, urbanitet, narration, historie og politik. Hans værker er ladet med provokerende kommentarer til emner som arkitekturens evne til at ændre historiens gang, hvordan modernismen har fejlet som katalysator for sociale ændringer samt frustrationen og forfaldet omkring det 20. århundredes utopier. Læs mere.