URBANE OPSKRIFTER

Urbane Opskrifter er en opfordring og invitation til alle borgere om at tage del i skabelsen af deres by. Siden 2010 har Råderum inviteret danske og internationale kunstnere, arkitekter og aktivister til at lave interventioner og aktioner i det offentlige rum, som kan gentages ved at følge en simpel opskrift. Med aktionen “Park(ing) Day” ansporede kollektivet Rebar i 2011 beboerne på Nørrebro i København til at omdanne tomme parkeringspladser til alternative offentlige rum. I 2013 var det den spanske arkitekt og kunstner Santiago Cirugeda, der sammen med folk i Indre By omskabte en tom plads til en midlertidig legeplads af trafikale efterladenskaber.

Urbane Opskrifter er et koncept, der udspringer af Råderums vision om at sprænge de konventionelle rammer for samtidskunsten. De Urbane Opskrifter forsøger at minske afstanden mellem kunsten og borgerne, og skabe bedre byer med kunsten som værktøj og med afsæt i borgernes egen skaberkraft. For at udbrede metoden og gøre den så tilgængelig som muligt har vi i forbindelse med enkelte aktioner udviklet opskrifter, der guider til, hvordan aktionen kan fortsætte uden kunstnerens tilstedeværelse. De fem første byrumsopskrifter kan læses her.

#10 Oscar de Carmen & Martinka Bobrikova “Strategies to Minimize the Error”
FABRIKKEN for kunst og design 2016

Under titlen Strategies to Minimize the Error udviklede kunstnerduoen Martinka Bodrikova & Oscar de Carmen den tiende i rækken af Råderums Urbane Opskrifter. Strategies to Minimize the Error er en illustreret skralde-vejledning i seks trin. Opskriften gennemgår de basale processer omkring skraldning for at gøre metoden overskuelig og let tilgængelig for folk, der ikke normalt går på jagt efter supermarkedernes overskudsmad. Strategies to Minimize the Error er udviklet af kunstnerduoen i forbindelse med Alt_Cph Crosscuts i samarbejde med Sari og Edmund der bor i området omkring Fabrikken for Kunst og Design, og har erfaring med at hente ingredienser til deres måltider ved at gå udenom de almindelige markedsmekanismer. Urban Opskrift #10 er skabt på baggrund af konkrete erfaringer med skraldning i lokalområdet, men taktikken er universel og opskriften fungerer således overalt. Under Alt_Cph16 inviterede Oscar & Martinka publikum med bag om opskriftens tilblivelse ved at besøge lokale skralde ‘hot spots’. Undervejs på turen gav de indblik i deres egen skralde-filosofi, som handler om at erstatte en almindelig arbejds- og produktionslogik med mere tid til socialt samvær. Det handler ikke værdien af penge men om værdien af tid.

Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen har arbejdet sammen som en kunstnerduo siden 2005. Deres praksis er fællesskabsorienteret og visionen er at konstruere nye sociale økosystemer. Duoens værker intervenerer i stedsspecifikke magtmekanismer og værdisystemer og opererer på grænsen mellem kunst og hverdagsliv i forsøget på at gøre utopi til virkelighed.

Martinka Bobrikova & Oscar de Carmen bor og arbejder i Oslo, Norge og er født i henholdsvis Bratislava, Slovakiet og Linares, Spanien. De er begge uddannet fra Malmö Art Academy i 2012.

byrumsopskrift-crosscuts-00-02-digi

Illustration by Martinka Bobrikova(1)

 

img_0003

 Foto: Pernille Johansson

img_0004Foto: Pernille Johansson

#9 Jesper Aabille “Lets Make Pizza”
Mimersparken 2016

I forbindelse med lanceringen af Råderums publikation PLACEMAKING – kunst, borgerinddragelse og byudvikling lavede Jesper Aabille aktionen “Lets Make Pizza” i Mimersparken på Ydre Nørrebro.

åbille


#8 Råderum “Urbane opskrifter på arabisk”
Jerusalem 2015

Al Hoash inviterede Råderum til Jerusalem for at facilitere en workshop om kunst i det offentlige rum. I den forbindelse blev fem af vores urbane opskrifter oversat til arabisk. 

arabisk byrum

#7 Buro Detours “Urban Furniture”
Cairo 2013

Buro Detours inviterer lokale borgere til at lave møbler af genbrugsmateriale i det offentlige rum i Cairo. Projektet er et led i Råderums deltagelse i “Treasured Trash”, organiseret af DARB 1718.

 

treasured trash

 

#6 Santiago Cirugeda “Byrumsmøbler”
Nansensgade 2013

Sammen med folk i Indre By omskabte den spanske arkitekt og kunstner Santiago Cirugeda en tom plads til en midlertidig legeplads af trafikale efterladenskaber.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 


#5 Simon Ingemar & Anders Mogensen 
“Social Cykelskulptur”
Roskilde Festival 2012

Sammen med Ingemar & Anders Mogensen skabte Råderum tre sociale cykelskulpturer specifikt til Roskilde Festival 2012.

Råderum

#4 Rebar “Park(ing) Day”
Føtex på Ydre Nørrebro 2011

Kollektivet Rebar ansporede i 2011 beboerne på Nørrebro i København til at omdanne tomme parkeringspladser til alternative offentlige rum.

urban aktion 3, byrumsopskrifter, raaderum, kunst i det offentlige rum

 


#3 Råderum
“Den Gyngende Have”
Føtex på Ydre Nørrebro 2011

gh


#2 Råderum “Uddeling”

Dronning Louises Bro 2011

uddeling

 

#1 Råderum “Guerilla Gardening”
Ørestaden 2010

gg

#0 Søren Lindgreen “Urban Morgenmad”
Ørestaden 2010

OLYMPUS DIGITAL CAMERA