PROJEKTER

#Værkdinverden

proces_foto_råderum
Hvad ville et kunstværk fortælle os, hvis det kunne tale?💬

Som en del af processen med at skabe  #VærkdinVerden har kunstner Jacob Tækker sat 7. klasse på Frederiksbjerg Skole i Aarhus til at lave stopmotionfilm om Skolens kunstværker. Værkerne på skolen er skabt af Rose Ekén som et bygningsintegreret kunstværk og gemmer sig rundt på skolen som ting vi kender fra vores hverdag:  kapsler, en ophængt jakke, mælkekasser, en kost og et fødselsdagsbord. Kunstneren Rose Eken har formet tingene i jern og malet dem, så de ligner noget, vi kender – indtil vi kommer helt tæt på og opdager, at de er anderledes. I denne lille stopmotion, som er skabt af de unge sammen med Jacob, lader de unge en tennisbold vandre en tur på skolen så vi sammen med bolden får en guidet tur rundt på skolen.

 

 

Kunstfonden_LOGO_small_JPG

BF_RGB

ART LAB #3

ART LAB #3. Hvor Art Lab #2 udfoldede sig som en hands-on samtale om kunstens potentialer i mødet med hverdagen, tager Art Lab #3 samtalen tilbage til sit refleksive udgangspunkt. I begyndelsen af ART LAB-stafetten gav Art Lab #1 ordet til seks upcoming internationale kuratorer, som delte deres viden og idéer på tværs af kulturelle og geografiske baggrunde. På Rønnebæksholm vil vi samle trådene fra de to foregående labs ved at diskutere samtidens æstetiske emner i lyset af de indsigter og erfaringer vi har samlet i løbet af året. Dette vil ske på Rønnebæksholm, et sted som har inspireret ytringsfrihed igennem tiderne og indenfor strukturer, som ellers arbejdede det imod.

Et nyt Art Lab team vil blive inviteret til at deltage i en to uger lang dialogisk proces, som vil føre frem til den større afsluttende samtale, der vil foregå i slutningen af november.

Foto: Detalje af skulptur lavet af Art Lab#2-deltager Sujan Dangol under Alt_Cph16 Crosscuts. Foto: Pernille Johansson

Læs mere om de deltagende kunstnere og kuratorer fra Art Lab #1 & #2 her.

Art Lab er kurateret af Råderum og udviklet i samarbejde med CKU som en del af Images Festival 2016. Læs om Råderums arbejde med kuratering.

Art Lab er blevet til med støtte fra CKU og Statens Kunstfond

Kunstfonden_LOGO_small_JPG

cku+logo+m.+navn+pantone-4

 

ALT_CPH16 CROSSCUTS

pernillegjohansson

Alt_Cph 16 blev kurateret af Råderum under titlen CROSSCUTS og fandt sted på Fabrikken for Kunst og Design 2. til 4. september 2016. Læs mere.

 

ART LAB

logo

 

Råderum faciliterede gennem hele 2016 projektet Art Lab, i samarbejde med CKU, som en del af festivalen Images 16. Læs mere.

COPENHAGEN ART WEEK 2015

30755.670_502

Råderum kuraterede i 2015 endnu engang Copenhagen Art Week. Under temaet SHARED SPACE satte Råderum og Copenhagen Art Week fokus på kunstrummet som et mødested, hvor nye samtaler og fællesskaber kan opstå. Læs mere.

PLACEMAKING

Hjemmeside_forside_placemaking

Råderum er projektleder og facilitator på det tværkommunale byrumprojektet PLACEMAKING, der via borgerinddragende processer og med kunsten som redskab, skal skabe nye, attraktive byrum otte steder på Sjælland. Læs mere.

 HANSTHOLM FYR

Hanstholm fyr

I landskabet omkring Thisted og Thy Nationalpark ligger Hanstholm Fyr. Et nu nedlagt fyr, der de seneste år har huset turister og præsenteret mindre udstillinger. Sammen med Thisted Kommune er Råderum med til at udvikle fyret til et nyt, stort nordatlantisk produktions- og formidlingshus. Læs mere.

LANDSKAB

Fodspor

Et tomt glaslokale i Røde Kors asylafdeling på Rosenørns Allé 31 forvandles til et midlertidigt udstillingsrum fra 1. december 2014. Råderum er kurator på projektet og har peget på den danske kunstner Heidi Hove, som bliver den første kunstner til at indtage det lille rum. Heidi har skabt udstillingen LANDSKAB, der tager form som en intervention inde i og foran bygningen. Læs mere.

COPENHAGEN ART WEEK 2014

Galleri-liv-2

 

Under overskriften The Making dykker Råderum, som kurator på Copenhagen Art Week 2014, ned i de mange processer, der er med til at skabe kunsten. Vi fejrer samtidig kunstscenens mangfoldighed, som den udfolder sig på tværs af aktører.

Som led i visionen om at skabe større åbenhed og dialog mellem kunstens aktører har Råderum inviteret forskellige kunstinstitutioner til at bidrage med en udstilling eller et arrangement, der læner sig op ad det overordnede kuratoriske koncept. Læs mere.

OFFENTLIG PARK I ØST-JERUSALEM

994660_676060472438247_1311588945_n

Råderum er med til at udvikle og skabe en ny brug af den offentlige park Karm Al Mufti i Øst-Jerusalem.   Sammen med kunstnere, arkitekter og andre kreative sjæle skal Råderum etablere en platform, der bedst mulig faciliterer de lokale borgeres idéer og ønsker for parken, der I dag fremstår som et nedslidt og utilgængeligt rum i byen.  Idéerne skal alle være med til at revitalisere brugen af parken. Råderum er inviteret af af Palestinian Art Court – Al Hoash og Center for Kultur og Udvikling. Læs mere.

KUNSTVÆRK AF ULTRAGRØN TIL DIALYSEAFD. HVIDOVRE HOSPITAL

IMG_5329 web

Kunstnerduoen Ultragrøn har skabt et stedsspecifikt værk, der er integreret i hospitalets nye dialyseafdeling. Et udendørs areal – en stor skrænt – der omkranser vinduerne ind til afdelingen og til patienternes stuer er udgangspunktet for det tredimensionelle installations værk. Kunstværket er en fortælling om en rejse med den gamle folkebåd Siw fra 1960erne. Læs mere.

TREASURED TRASH I CAIRO 

cairo-råderum2

Råderum er inviteret til Cairo af DARB 1718, center for kultur og samtidskunst for at deltage i projektet Treasured Trash. Fra d. 25 maj 2013 og en uge frem faciliterer vi en workshop, hvor der sammen med lokale borgere skabes møbler til byens rum omkring kulturcentret. Projektet er en fortsættelse af Råderums efterhånden mangeårige arbejde med let tilgængelige byrums opskrifter, der fokuserer på genanvendelse, lokalt ejerskab og medskabelse. Læs mere.

URBAN AKTION #6 BYRUMSMØBLER I INDRE BY

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Den 23. maj 2013 indtog Råderum Indre By Kulturhus i Nansensgade sammen med byrumsentusiaster og legebørn. Her blev skabt et nyt kreativt legeområde på kulturhusets petanquebane. Møblerne blev kreeret udaf trafikale efterladenskaber fra Københavns Kommunes lagre og bliver stående på Charlotte Ammundsens Plads over sommeren til glæde for områdets beboere og forbipasserende. Læs mere.

BIFROST – EN SIDEINSTALLATION TIL ROSKILDE FESTVAL 

bifrost roskilde festival i brug

Til Roskilde Festival 2011 skabte Råderum kunstinstallationen Bifrost – et kunstnerisk udsagn med plads til 550 personer og med lysende satellitter i hele det nyanlagte Gloria-område tæt ved Orange Scene. Installationen var en enestående kombination af kunst, arkitektur og landskabsarkitektur, scenografi og lysinstallation med intime siddeområder og overraskende legende oplevelser.

Bifrost-kunstprojektet ramte Gloria-områdets særlige nordiske tone, det klare lys og krydrede med leg og interaktion. Udover den kunstneriske intention fungerede værket som et samlende mødested og spisested for hele området. Læs mere.

SOCIALE CYKELSKULPTURER PÅ ROSKILDE FESTIVAL

Råderum, Roskilde Festival

Råderum inviterer festivalfolket ud på en sjov og kreativ cykeltur, hvor der er risiko for at få nye venner, tilråb og undrende blikke undervejs. Festivaldeltagerne får nu et alternativ til at slæbe sovepose og telt fra toget hen til lejren – Råderum giver et lift! Råderum har skabt tre nye sociale cykelskulpturer specifikt til Roskilde Festival. Festivalen er et unikt sted for fællesskaber, musik og kreativitet, og en cykeltur på festivalen er meget mere end en cykeltur. Læs mere.

 

KUNSTVÆRKER AF JEANETTE HILLIG TIL PALLIATIV AFD. HVIDOVRE HOSPITAL

Jeanette Hilligs udsmykning af palliativ afdeling (afdeling for døende patienter) er det første kunstprojekt i en række, iværksat af Råderum – mobilt kontor for samtidskunst. Kunstnerne bliver udvalgt til at skabe stedsspecifikke og engagerende projekter på Hvidovre Hospital.

Med fokus på patientens hospitalsoplevelse er ønsket, at lade kunsten gribe aktivt ind og medvirke til at give patienter og pårørende et pusterum, en refleksiv oplevelse og et anderledes møde med hospitalet. Det kan i sidste ende være med til at styrke patientens helbredelse. Læs mere.

KUNSTVÆRK AF JULIE BOSERUP TIL NY AFD. FOR DAGSKIRURGI, HVIDOVRE HOSPITAL

Julie Boserups værk til den nye afdeling for dagskirurgi tager udgangspunkt i lyset som helende og beroligende faktor. Boserup arbejder primært med tegning og foto, som i collager skaber anderledes rumligheder og nye billeder af det velkendte. Til det stedsspecifikke værk til hospitalet arbejder hun med arkivmateriale fra Hvidovre Hospital i form af gamle fotos af bygningen og omgivelserne. I en tredimensionel collage skaber hun en illusion af lysindfald ved at tegne på væggene – dette kombineres med en montering af fotos. Læs mere.

KUNSTVÆRK TIL NY BLODBANK PÅ HVIDOVRE HOSPITAL

IMG_3328-768x1024

Christina Bredahl Duelund har formet et kunstværk til den nye blodbank. Værket spreder sig ud over det meste af afdelingen som unikke design-objekter – eksempelvis lamper, foldevægge og dørhåndtag. Tanken er at skabe en imødekommende totaloplevelse i rummet for patienter og personale, hvor det sammenhængende, organiske og nordiske er i centrum. Læs mere. 

URBAN PLAY – KUNST OG ARKITEKTUR PÅ HAVNEN

Urban-Play_360

Urban Play er et møde mellem arkitektur og kunst, hvor man kan opleve havnens industrilandskab på nye måder. Søndre Havn gennemgår de næste årtier en omfattende byomdannelse og her peger Urban Play på havnens nuværende unikke stemning og tilføjer nye poetiske lag og legende fortællinger. Kunsten møder legen og inspirerer til nye måder at bruge havneområdet på. Værkerne sniger sig ind mellem de store siloer og små skure på havnen, og opfordrer til at lege, bygge, klatre, gå på opdagelse og selv være med til at skabe havnens udvikling. Læs mere.

HUSKUNSTNERPROJEKT: CHRISTINA BREDAHL DUELUND OG BØRNEHAVEN TREKLØVEREN

huskunst2

I huskunstner-projektet Glemte ting og sager har kunstner Christina Bredahl Duelund sammen med en række børnehavebørn fra Børnehuset Trekløveren i Hvidovre Kommune samlet de genstande sammen, som er blevet glemt og efterladt i børnehaven fra dag til dag. Herefter har kunstner og børn sammen skabt en foto-installation samt en animeret kortfilm med genstandene. Læs mere.

VORES KUNST

vores kunst

Danmark skal have tre nye kunstværker. Hvor skal de være, og hvem skal skabe dem? Charlotte Bagger Brandt fra Råderum er sammen med Marie Nipper fra ARoS – Aarhus Kunstmuseum og Peter Kirkhoff Eriksen fra Statens Museum for Kunst udvalgt som DR’s kunsteksperter i programmet VORES KUNST. Læs mere.

URBAN AKTION#5 RÅDERUMS SOCIALE CYKELSKULPTUR

Råderums sociale cykelskulpturer på Roskilde Festival

Råderum har i samarbejde med cykelentusiasterne Simon Ingemar og Anders Mogensen bygget en fællesskabscykel – et skulpturelt fartøj for nye møder, kreativitet og leg i det offentlige rum. Cyklen er samtidig et nytænkende udsagn i budskabet om at udvikle en bæredygtig by, hvor både Københavnere og turister får mulighed for at opleve byen på ny. Læs mere.

URBAN AKTION #4 PARKING DAY

urban aktion 3, byrumsopskrifter, raaderum, kunst i det offentlige rum

I marts 2011 inviterer Råderum alle, der vil være med til at skabe et mere levende og varieret byrum til at deltage i PARK(ing) Day. PARK(ing) Day er en global open-source event, hvor parkeringsbåse midlertidigt bliver omdannet til et alternativt offentligt rum – eksempelvis en park, en café, et cykelværksted, et klasseværelse eller noget helt femte. Læs mere.

URBAN AKTION #3 DEN GYNGENDE HAVE – FORÅRSFESTIVAL NØRREBRO

råderum urbanaktion gyngende have 2

Råderum deltog ved Nørrebros forårsfestival med byrumsmøblet Den Gyngende Have. Råderum skabte forårsstemning og gang i gaden med PARK(ing) Day. Med denne aktion blev det splinternye byrumsmøbel ” den gyngende have” præsenteret. Her kunne man få sig en gyngetur og en snak om, hvordan man selv kan være med til aktivtat skabe sin egen by. På dagen serverede Råderum æblekage og et glas mynte-te, bistået af kunstneren Jesper Aabille ved sin mynte-cykel. Læs mere.

FAIYES COMME CHEZ VOUS OG VISUEL RAPPORT, DAKAR

dakar samtidskunst raaderum 1

 

I slutningen af maj præsenterede Råderum i samarbejde med Raw Material Company et masterclass-program i Dakar, Senegal under navnet Visual Report, hvor kunstnerne og kunstnergrupperne A-kassen, Kenneth A. Balfelt, Mie Mørkeberg og Wooloo, der alle deltog iMake Yourself at Home på Kunsthal Charlottenborg medvirkede. Sammen med kunstnerne Otobong Nkanga, Philip Aguirre Y Otegui, Fatim, Kan-si, George Osodi, Fatou Kandé Senghor og Piniang har de danske kunstnere arbejdet og udvekslet erfaringer på tværs af det europæiske og det afrikanske kontinent. Under titlen Faites comme chez vous er de værker, der er blevet produceret i løbet af programmet, udstillet på det nyoprettede kunstcenter, Raw Residency, i Dakar. Læs mere.

URBANE SALONER 2010

P6233306-resized

I 2010 afholdt Bettina Lamm, Landskabsarkitekt og lektor, Skov & landskab, KU og Charlotte Bagger Brandt, kurator og leder af Råderum – kontor for samtidskunst, tre urbane morgenmads saloner, hvor udveksling og viden var på menuen. Til hver arrangement blev inviteret 10 – 15 udvalgte teoretikere, planlæggere, politikere, kunstnere og kulturelle entrepreneurer, der alle bidrog med deres viden indenfor feltet byplanlægning, kunst, arkitektur, midlertidighed og urbane strategier.  Bordet var dækket op i tre forskellige offentligt tilgængelige byrum, Havnekajen i Køge, Knuden udenfor Københavns fakultetsbibliotek og på tagryggen af den gamle Sadolinfabrik på Amager, hvor Giv Rum har til huse. Idéen var og er at skabe et stærk netværk og vidensmiljø omkring kunstneriske, kulturelle og arkitektoniske strategier i det urbane felt. Læs mere.

URBAN AKTION #2 BYRUMSOPSKRIFTER

Bagside 05 med sponsor

PARK(ing) Day, Urban Morgenmad og Guerilla Gardening – mulighederne er mange, hvis man vil udfordre det konventionelle byrum! Nu laver Råderum en aktion, hvor alle interesserede byrumsaktivister får en hjælpende hånd. Ud fra en open source-tanke har Råderum i samarbejde med en række internationale og danske kunstnere og kunstnergrupper samlet fem opskrifter, der kan være med til at skabe et alternativt og mere åbent byrum. Læs mere.

 

URBAN AKTION #1 GUERILLA GARDENING

 

Guerilla Gardening er et verdensomspændende netværk, hvor celler indtager byens efterladte rum med beplantning. Råderum tager nu initiativ til en dansk celle, der skal give området omkring Københavns Universitet og DR-byen en kærlig hånd og et par grønne fingre. Konceptet er, at alle planter skal kunne spises og dermed komme beboerne i området til gode, samtidig med at det ser smukt og sjovt ud – karse, citronmelisse, ærteplanter mm. Læs mere.

MAKE YOURSELF AT HOME

foto2

I en tid, hvor migration og mobilitet er et mere eller mindre frivilligt vilkår for store dele af verdens befolkning, bliver begrebet gæstfrihed centralt – særligt set i forhold til det aktuelle politiske klima i det meste af den vestlige verden. Den internationale samtidskunstudstilling Make Yourself at Home udfordrer gæstfriheden ved at lade 9 kunstnere fra blandt andet det afrikanske kontinent arbejde med deres erfaringer omkring gæstfrihed ud fra et bredt spektrum af optikker – det være sig institutionelt, politisk eller subjektivt. Udstillingen undersøger, hvor gæstfri vi egentlig er – også på den globale arena –  og hvordan gæstfrihed påvirker menneskers perception, følelsesliv og relationer. Læs mere.

KUBE

kort-m-byline1

Råderum er rådgiver for Frederiksberg kommune i forbindelse med arkitektkonkurrencen om et nyt hus for kultur og bevægelse ved Flintholm Station. Læs mere.

KONFERENCE: SAMTIDSKUNST, LEG OG MIDLERTIDIGHED I DET OFFENTLIGE RUM

salon-råderum

 I de seneste år har vi set en opblødning af faggrænsen mellem kunst og planlægning. Mange samtidskunstnere skaber værker der går i dialog med det offentlige rum og det offentlige liv. Samtidig er der en interesse blandt planlæggere for at arbejde med det inddragende og midlertidige i det offentlige rum. Fælles for de to tilgange er, at de bidrager til at reformulerer steders brug og adfærd gennem leg, iscenesættelse og involvering. Læs mere.

KNUDEN – KUNSTCONTAINERKOLLEKTIV I ØRESTADEN

knuden resized

Råderum er blevet inviteret af Ørestad Nord Gruppen til at deltage i etableringen af et midlertidigt kunstnerfællesskab i containerkollektivet ved Københavns Universitet over sommeren 2010. Her vil Råderum igangsætte kunstprojekter, der forankres lokalt i området omkring universitetet. Læs mere.

VÆRKER DER VIRKER

455660_large

Værker der virker var en udstilling, hvor processen og det eksperimenterende var i fokus, og hvor kunstværket ikke slutter ved kunstnerens hånd, men først begynder at finde sin ”rette” form, når udstillingens gæster selv bidrager med aktiv deltagelse. Man kunne f.eks. overnatte i udstillingen i en kæmpeseng sammen med 8 andre. Man kunne gå ud i byen og optage fascinerende eller irriterende lyde, som herefter blev indsat i en lydinstallation i udstillingen. Man kunne også tage på havnerundfart med DFDS Canal Tours, hvor der ventede en anderledes historie om København. Eller man kunne bade i det temporære bruseanlæg i Kunsthal Charlottenborgs gård, omgivet af bemalede campingvogne og en 4 meter høj raket formet i sand. Læs mere.

 

FOR YOUR EYES ONLY

achilleka2

For Your Eyes Only var en ny videokunstudstilling med samtidskunst fra en række afrikanske lande – alle syd for Sahara. Udstillingen åbnede i den Hvide Kødby den 4. marts 2009, og der blev viset 10 videoinstallationer skabt af 8 yngre afrikanske videokunstnere. Værkerne var skiftevis at finde indendørs og udendørs, projiceret på glasfacader og gavle, installeret i tomme lejmål og inde hos Kødbyens kreative erhvervsdrivende blandt andet hos Butchers Lab, BioMio, Karrierrebar, Dask og Artrebels. Udstillingen var åben fra tusmørke til morgengry og trak gæster, forbipasserede og erhversdrivende rundt til de mange forskelligartede steder og initiativer, der findes i Kødbyen. Læs mere.

CUBA

takafumi-hara-japan-small03

Det danske kunstråd bevilgede Charlotte Bagger Brandt et tre-ugers residency i Havana med henblik på at besøge den 10. Havana Biennial og den cubanske kunstner Carlos Garaicoa. Han har siden de tidligere 1990’ere arbejdet med en multidisciplinær tilgang til arkitektur, urbanitet, narration, historie og politik. Hans værker er ladet med provokerende kommentarer til emner som arkitekturens evne til at ændre historiens gang, hvordan modernismen har fejlet som katalysator for sociale ændringer samt frustrationen og forfaldet omkring det 20. århundredes utopier. Læs mere.