BEHØVER VI KUNST?

SONY DSC

EN FOLKEOPLYSNINGSKAMPAGNE OM KUNSTENS NØDVENDIGHED. Hvad betyder kunst egentlig for os danskere? Hvilken virkning har den på os, og hvor nødvendig er den i vores hverdag? Råderum er i gang med at udvikle en landsdækkende oplysningskampagne, der gør opmærksom på kunstens betydning ved at tage udgangspunkt i folkets mening om kunst. Den involverer ikke kunsteksperter, men spørger befolkningen direkte: Hvad gør kunst ved dig?

BRED DIALOG OG DISTRIBUTION AD MANGE KANALER. Hvordan legitimerer kunsten sig selv? Ønsket om at overbevise om det, der for kunstfolk er åbenlyst, nemlig, at kunst er nødvendig, har udmøntet sig i en tendens til at ville måle værdien af kunst i tal og fakta. Men vi mener ikke, at kunsten skal legitimere sig selv ved at låne fra naturvidenskaben eller ved at sætte sig selv på formel. Folkeoplysningskampagnen benytter derfor kunstens eget sprog, det æstetiske, som ’forklaringsmodel’ på kunstens relevans.

Fremfor at diskutere kunstens nødvendighed bag lukkede døre i konteksten af et kunstsystem vil kampagnen finde sted ude i den hverdag, hvor mennesker møder kunst. Her vil den forme sig baseret på dialog og kommunikation med den brede befolkning. Kampagnen udfolder sig i flere trin, blandt andet; samtaler, podcast og film. Mens samtalerne giver ordet til folket på udvalgte steder, hvor kunsten spiller en rolle (hospitaler, skoler, pladser, museer etc.) vil podcast-serien kanalisere debatten ud til en bredere kreds og samtidig fungere som afsæt for en eller flere kunstfilm, der i et æstetisk sprog giver folkets svar på spørgsmålet: ”Behøver vi kunst?”. I hver deres format kanaliseres befolkningens stemme, indsigt og erfaring således ud i stadig bredere kredse, hvor flere målgrupper sættes i spil og nye diskussioner opstår. Kampagnen skal ramme bredt og effektfuldt, og via mange forskellige medier og kanaler  italesætte kunstens nødvendighed på tværs af samfundslag. Projektet tager afsæt i præmissen, at der i mødet med kunsten er potentiale til at opnå nye erkendelser. Det er disse erkendelser, fremlagt af befolkningen selv, som kampagnen vil synliggøre og anvende som samlende argument for kunstens nødvendighed.

Det næste halve år vil vi i Råderum videreudvikle kampagnen i samarbejde med en række kunst- og medieaktører.

Folkeoplysningskampagnens udviklingsdel er støttet af Bikubenfonden.

BF_RGB

 

 

 

 

 

Foto: Paul Gernes udsmykning af Trapperum i en skole i Gentofte
© Foto: Finn Thybo Andersen